CARTA PRINCIPIILOR FONDATOARE ALE
PARTIDULUI NAȚIONAL DEMOCRAT
Dacă le ceri astăzi romanilor să caracterizeze clasa noastră politică, vei constata că mare parte dintre români o descriu că pe o clică de șmecheri, descrisă prin una sau mai multe din următoarele „calități”: hoț, corupt, las, duplicitar sau mincinos, incompetent, ineficient, aranjor, iresponsabil, vândut, cu nasul pe sus sau nerespectuos, preocupat doar de problemele lui și ale camarilei din care face parte. Chiar dacă, cu siguranță, nu toți oamenii politici sunt așa, amalgamul creat în politica românească justifica indiscutabil percepția publică. Care nu se va schimba până când lucrurile nu se vor separa, până când nu se va face curățenie în politică. Aflat la început de drum, Partidul Național Democrat apreciază că în ceea ce-l privește, lucrurile trebuie să fie limpezi de la început. Și își afirmă public și transparent principiile care vor sta la baza construcției și funcționării partidului.
I. INTEGRITATEA. INTEGRITATEA ÎN POLITICĂ. INTEGRITATEA ÎN FUNCȚIA PUBLICĂ.
Una dintre principalele calități pe care trebuie să le aibă un om politic este integritatea, iar unul dintre principalele criterii care diferențiază partidele, din perspectiva respectului față de electorat, este cel privind poziția pe care o are față de integritate, pentru că respectul pentru români începe prin a propune candidați integri. Ca om politic, este imoral să soliciți încredere, când ești acuzat de hoție sau corupție ori când reputația ta este grav afectată și este umilitor, dacă ești om integru, să fi coleg cu hoții și corupții. Iar ca partid, este inacceptabil să propui, să promovezi ori să tolerezi, oameni care sunt acuzați de fapte penale ori care au reputația afectată. Partidul Național Democrat va pune în fruntea principiilor fondatoare, principiul integrității. Atât în ceea ce privește funcția politică, nu vom accepta lideri cu probleme reale de integritate, cât și în ceea ce privește funcția publică, nu vom propune în funcții publice persoane care nu îndeplinesc criteriile noastre de integritate. Cine are probleme cu legea să și le rezolve în afară partidului, cine are probleme cu reputația să încerce la alții. Codul de integritate al PND va fi unul dintre documentele noastre esențiale.
II. COMPETENȚA ȘI VALOAREA
„Omul potrivit la locul potrivit” spune un vechi și bun proverb, ignorat de ceva vreme în România și înlocuit cu „omul bun la toate”, policalificat pe criterii politice. Politizarea excesivă a funcției publice și desemnarea șefilor de la orice nivel exclusiv pe criterii politice, a deprofesionalizat administrația românească, eliminând competența și valoarea. Am ajuns ca inginerii să conducă finanțele, profesorii societățile de stat și juriștii direcțiile agricole. Revenirea la normalitatea desemnării, în tot ceea ce este funcție publică, pe criterii de competență și valoare trebuie să fie o prioritate obligatorie și nenegociabilă pentru orice partid serios. La fel și depolitizarea administrației și a funcției publice. Schimbând șefii ori de câte ori „se schimbă ceva la București” și angajând la stat oameni doar pe criterii politice boala administrației noastre publice nu va face altceva decât să se agraveze. Iar salvarea aparențelor prin trucarea concursurilor nu schimbă situația. Doar competiția profesională onestă pentru ocuparea funcției publice, evaluarea corectă și neinfluențată politic a performanței profesionale și stabilitatea în acea poziție, mai pot însănătoși, în timp, administrația publică românească. Partidul Național Democrat crede că performanța se poate obține doar prin implicarea oamenilor competenți, de aceea susținem necondiționat promovarea și păstrarea oamenilor competenți, indiferent de apartenența lor politică.
III. PROIECTUL
La baza oricărei activități publice trebuie să stea proiectul. Fără proiecte, nu putem ști încotro ne îndreptăm, nu putem ști când și cum ne atingem obiectivele și ce facem după, nu ne putem verifica activitatea sau performanța. Oamenii integri și competenți își asumă proiecte și le duc la bun sfârșit. Incompetenții fug de proiecte. Partidul Național Democrat știe că proiectele dau valoare ideilor și dau măsura competenței. În PND, atât promovarea, cât și confirmarea vor fi făcute pe bază de proiect politic. Ai un proiect bun sau îți asumi un proiect, te susținem. Nu ai, pas lateral, cu siguranță sunt alții care au.
IV. TRANSPARENTA
Un om politic cinstit nu are nimic de ascuns. La fel și un partid cinstit. Dacă faci politică pentru oameni, nu ai de ce să ascunzi acest lucru. Ai fost ales să faci posibile lucrurile promise oamenilor, e dreptul lor să știe permanent cum faci asta. Românii s-au săturat de dublul limbaj al oamenilor din politică. De lucrurile făcute netransparent. De aranjamente tenebroase. Transparența politică este o dovadă de respect a oamenilor politici responsabili față de români. Transparența administrativă este o dovadă de respect față de cei care achită, prin taxe și impozite, salariile celor din instituțiile publice, de la director până la funcționarul de la ghișeu. Partidul Național Democrat știe că politicile publice trebuie să fie transparente, banul public trebuie cheltuit transparent, guvernarea și administrația trebuie să se facă transparent. Transparența trebuie să devină o regulă. Întreaga noastră activitate și toate demersurile noastre vor fi complet transparente și vom milita pentru transparență în funcțiile publice.
V. PERFORMANȚA. EFICIENȚA
Integritatea, competența și transparența sunt ingredientele unui proiect bun. Însă nu toate proiectele bune ajung la bun sfârșit. Un proiect bun finalizat în parametrii stabiliți, înseamnă performanță, înseamnă eficiență. Eficiența este cel mai comensurabil criteriu de evaluare al performanței politice. Nu în ultimul rând, cheltuirea banului public și exploatarea resursele neregenerabile trebuie să devină obiective principale ale eficienței. Partidul Național Democrat știe că romanii nu au nevoie de explicații sau de scuze, ci de eficientă, de performanță. Performanța și eficientă vor fi unitățile noastre de măsură..
VI. RESPONSABILITATEA
Politică înseamnă competiție, înseamnă proiecte, înseamnă performanță. Înseamnă totodată asumare. Atât omul politic, cât și partidul își asumă proiecte, în fața românilor. Partidul Național Democrat știe că responsabilitatea politică este o componentă esențială a respectului față de electorat. Întotdeauna, reflecția normală a insuccesului unui proiect, înseamnă un pas în spate. E o regulă a normalității în democrație. Un alt proiect, o nouă șansă, o nouă asumare.
VII. RESPECTUL. RESPECTUL FAȚĂ DE INSTITUȚIILE STATULUI DE DREPT
Nu poți face politică serioasă fără să respecți electoratul, fără să-ți respecți membrii și colegii și fără să-ți respecți adversarii politici. Orice poziție exprimată decent- cu atât mai mult cele argumentate trebuie respectate. Nu vom uita niciodată că întotdeauna poporul este cel care are dreptate. Explicații de genul „românii nu au înțeles” nu fac altceva decât să demonstreze incapacitatea oamenilor din politică de a transmite mesaje clare și convingătoare. Partidul Național Democrat știe că o competiție politică onestă implică respectarea românilor.
Nu poți fi un lider responsabil, local sau național, dacă nu respecți instituțiile statului de drept și valorile democrației. Respectul nu înseamnă obediență, ci abordare civică pragmatică în limitele legii. Partidul Național Democrat va susține necondiționat consolidarea statului de drept ca o garanție a respectării drepturilor și libertăților fundamentale.
VIII. SOLIDARITATEA NAȚIONALĂ
Nu e normal să aspiri la o carieră politică în România dacă nu-ți iubești țara, ca un bun român. Dacă nu empatizezi și dacă nu ești solidar cu românii. Cu fiecare dintre ei în parte și cu toți împreună. Dacă la fiecare colț de stradă sau ori de câte ori ai prilejul, denigrezi țara și pe români, ca să pari interesant sau pro-european, ori în opoziție cu anumite lucruri pentru care țara ta e criticată. Poți fi și interesant, și pro-european, și în opoziție cu ceea ce nu-ți place, iubindu-ți țara și nu denigrând-o. Partidul Național Democrat știe că forța solidarității naționale este nu doar preferabilă, ci și incomparabil mai eficientă, decât ecoul denigrării. Solidaritatea națională este pentru noi nu doar un principiu fondator, ci și o simțire.
IX. COMPETIȚIA
Nimeni nu este deținătorul adevărului absolut sau al tuturor soluțiilor viabile. Soluțiile cu care vine un partid, fie că vorbim de proiecte, fie că vorbim de oameni, trebuie să fie rodul unei dezbateri interne serioase, în care să decidă competiția internă onestă și bazată pe argumente solide. Întotdeauna trebuie promovate soluțiile cele mai bune și oamenii cei mai buni, iar ierarhia acestora nu poate fi stabilită în lipsa unei competiții interne. Competiție internă cu reguli clare, desfășurată transparent, corect arbitrată și la care să participe doar oameni integrii, competenți și responsabili. Partidul Național Democrat crede cu tărie că doar competiția generează performanță.
X. PRAGMATISMUL
La baza oricărei decizii politice ar trebui să stea pragmatismul și nu emoțiile. Un pragmatism orientat spre construcție și nu spre distrugere. Un pragmatism care să deblocheze lacătele stagnării și nu să le sudeze. Un pragmatism principial, care să fie orientat întotdeauna spre progres și spre bunăstarea națiunii. Un pragmatism promovat de oameni integri și competenți, în mod transparent, explicat onest până se atinge un grad cât mai ridicat de înțelegere. Un pragmatism care să aducă bunăstare și responsabilitate. Partidul Național Democrat știe că vremea abordărilor emoționale a trecut și că performanța și eficiența impun abordări pragmatice. E vremea pragmatismului aplicat transparent de oameni principiali. Românii nu trebuie subestimați: înțeleg abordările pragmatice, derulate în interesul lor.
XI. UN PARTID AL MEMBRILOR ȘI NU AL ȘEFILOR, UN PARTID DEMOCRATIC ȘI VIU
Întotdeauna structurile create de oameni au funcționat pe bază de ierarhii. Fie că au fost simple sau complexe, alese sau numite, democratice sau dictatoriale, permisive sau opace, ierarhiile au fost nelipsite din orice formă de organizare creată de oameni, de la monarhie la republică și de la dictatură la democrație. Nici organizarea partidelor politice nu a făcut excepție de la organizarea ierarhică. Indiscutabil există mari diferențe între un partid care funcționează în mod democratic și transparent și un partid al baronilor sau al îmbogățiților tranziției furate care funcționează tenebros sau opac. Și în care regulile sunt statuate strict pentru a crea aparența democrației de partid. Între un partid în care dezbaterea este încurajată, în care diferența de opinii nu reprezintă un delict impardonabil și un partid în care membrii sunt doar portavocea sau aplaudacii șefilor. Românii cunosc funcționarea partidelor noastre iar reflecția deprinderii manierei în care oamenii din politica noastră înțeleg să organizeze partidele se vede cu ochiul liber, atât în activitatea partidelor, cât și prin încrederea românilor în partide. Sau prin prezența la vot. Partidul Național Democrat știe că mentalitățile și tarele oamenilor din politică nu se schimbă peste noapte. Dar știe și că unica șansă a unui partid nou este aceea să-și respecte membrii și să arate, de la început, că vrea altceva. Partidul Național Democrat și-a propus să fie un partid al membrilor și nu al șefilor. Un partid în care cei care vor coordona structurile partidului la toate nivelurile vor fi aleși democratic și transparent, dintre membrii integri și competenți care au un proiect politic fezabil. Un partid în care cei din frunte nu se vor putea lega de scaune, un partid în care competiția și alternanța în conducere vor fi reguli. Un partid care va da o șansă fiecărui membru care are un proiect politic bun. Chiar dacă știm că nu va fi ușor, ne dorim să fim un partid democratic și viu. Deschis oamenilor integri, competenți și responsabili.
*CARTA PRINCIPIILOR FONDATOARE ALE PARTIDULUI NAȚIONAL DEMOCRAT este primul nostru document supus dezbaterii publice. Așteptăm atât opiniile susținătorilor cât și ale criticilor.
One thought on “PRINCIPII FONDATOARE”