ART: 35.(1) Congresul (Adunarea Generală a Membrilor) este structura supremă de conducere şi decizie a Partidului Naţional Democrat.
(2) Congresul ordinar se întrunește odată la 4 ani, în termen de maxim 120 de zile de la data alegerilor parlamentare, iar Congresul Extraordinar poate fi convocat ori de câte ori se impune, urmare a Hotărârii Comitetului Executiv Național sau a solicitării a cel puțin 1/3 din Organizațiile Județene.
(3) Convocarea Congresului se face de către Președintele Partidului, anunțul de convocare fiind publicat într-un cotidian național cu cel puțin 30 de zile înainte de data stabilită pentru desfășurarea Congresului și pe site-ul partidului.
(4) Data şi locul desfăşurării Congresului, ordinea de zi, precum şi numărul delegaţilor, conform normei de reprezentare pentru fiecare organizaţie judeţeană sunt stabilite prin hotărârea Comitetului Executiv Naţional la propunerea Biroului Politic Național.
(5) Congresul este constituit din membrii CEN, ai CNSAL, ai CNCF, ai CNEI, ai CNEP și delegații organizațiilor județene conform normei de reprezentare stabilită de Comitetul Executiv Național.
(6) Congresul este statutar constituit dacă sunt prezenţi jumătate plus unu din numărul total al membrilor cu drept de vot și hotărâște cu majoritatea simplă a membrilor prezenți cu excepția situațiilor în care legea sau Statutul prevăd altfel.
(7) Lucrările Congresului sunt conduse de către Preşedintele Partidului National Democrat.
(9) Toate documentele prezentate sunt supuse dezbaterii şi aprobării prin vot.
(10) La lucrările Congresului pot participa ca invitaţi fără drept de vot şi alte persoane invitate de către Președintele Partidului.
Art. 36.(1) Congresul are următoarele atribuţii principale:
- Adoptă şi modifică Statutul partidului;
- Alege Preşedintele Partidului Naţional Democrat, Preşedintele Executiv, un prim-vicepreşedinte, Secretarul General și vicepreşedinţii cu atribuții de coordonare regională. Candidații la funcția de președinte al partidului, depun o dată cu candidatura, o listă care cuprinde persoanele propuse pentru funcțiile de președinte executiv, prim-vicepreședinte și secretar general, susținută de minim 1/3 din Organizațiile Județene legal constituite. Candidații la funcțiile de vicepreședinte cu atribuții de coordonare regională pot candida doar dacă sunt susținuți de minim 1/3 din Organizațiile Județene din cadrul regiunii și vor face obiectul votului delegaților la Congres care reprezintă respectiva regiune;
- Alege Președintele, membrii și membrii supleanți ai CNSAL;
- Alege Președintele CNCF, CNEI și CNEP;
- Adoptă Strategia politică şi Programul politic prezentate de Preşedintele Partidului Naţional Democrat;
- Aprobă fuziunea, divizarea și dizolvarea. Dizolvarea se poate hotărâ doar cu o majoritate de duoă treimi;
- Hotărâşte reorganizarea Partidului, la propunerea Biroului Politic Național;
- Ia act și dezbate raportul Comitetului Executiv Naţional, prezentat de către Preşedintele Partidului Naţional Democrat;
- Revocă din funcţie sau sancţionează Preşedintele Partidului Naţional Democrat la propunerea Comitetului Executiv Naţional;
- Stabileşte şi modifică denumirea și semnul permanent al Partidului Naţional Democrat;
- Adoptă moţiuni cu caracter de recomandare pentru activitatea viitoare a partidului;
- Poate decide asupra oricărei probleme aflate în competența altui organ de conducere;
(2) În cadrul procedurilor de vot sunt considerați aleși candidații și listele care obțin jumătate plus unu din voturile delegaților participanți la Congres;